Wat een boomhut, de kleur rood en een geboorteverhaal met elkaar te maken hebben

Een beetje een stoer typje met trouwe bruine ogen stapt mijn praktijk binnen. Op school gaat het niet goed, er zijn vaak boze woorden van de juf, concentreren is heel moeilijk en daar steeds op gewezen worden, leidt tot driftbuien in de klas. Thuis gaat het echt wel anders, er is meer rust en begrip en dat maakt dat deze tiener dat ook op school zo graag zou willen.

We spelen wat spellen en kunnen zo al best wat overtuigingen tackelen. De eigenaar van de bruine ogen vertelt tijdens een creatieve opdracht over een boomhut die gerealiseerd gaat worden, de vraag is alleen nog hoe en wanneer.

Als ik later naar huis loop, blijft de boomhutwens nog even in mijn hoofd hangen. Ik weet dat omstandigheden in een zwangerschap kunnen leiden naar onbewust gedrag, dat er geen woorden voor die periode zijn en dat kinderen dmv spel laten zien wat zij toen gemist hebben.

En dat gemis lijkt een veilig plekje te zijn, waar je welkom bent en waar je met vertrouwen mag groeien, thuis mag dat maar op school voelt het onveilig, niet welkom en daardoor loopt het vast.

Ik besluit ouders te bellen en voorzichtig voor te leggen wat mijn gevoel mij ingeeft. Aan de andere kant van de lijn valt een stilte………

Stilte is goed, even geen woorden maar enkel voelen. Daarna komen de inzichten.

Een baarmoeder is een bijzondere plaats, een plek van liefde, leven en groei. Als er een kindje in opgroeit wat niet mag blijven, dan wordt de baarmoeder een plek van rouw, verdriet en dood. Het volgende kindje wat zijn of haar plekje daar vindt, voelt het verdriet, de rouw, de blijheid, de zorgen. Het durven genieten en vertrouwen op dit nieuwe wezentje is voor veel moeders erg moeilijk. Zo klein als dit nieuwe kindje is, het slaat in zijn of haar lijfje op wat mama voelt.

Als je eenmaal geboren bent en je groeit op, dan zijn er geen woorden om te vertellen wat je toen voelde maar dmv spel laten zien dat je een veilige plek zo gemist hebt en dat je dit nodig hebt, om driftbuien los te kunnen laten, dat is er wel en dat liet deze tiener zien.

Opeens viel moeder in dat ze ook bezig waren met een andere slaapkamer, de kleur verf op de muur was nog even een dingetje, de wens was rood. Maar daar waren wat bezwaren tegen, ter plekke besloot moeder dat het toch rood gaat worden. Een inzicht waarmee ze haar kind de veilige plek gaat geven die het toen zo gemist heeft want we weten allemaal waar rood voor staat………